Department at a glance:


Excise & Narcotics Department was declared as the State Nodal Agency for the purpose and administration of NDPS Act, 1985 by the Government of Mizoram in 1992.


Since then, it took initial steps in combating of illicit drug trafficking within the state.


The Mizoram Liquor (Total Prohibition) Act, 1995 was enforced during 1997 to 2015. In this Act, Liquor was totally prohibited in the state.


From 2015-2019, The Mizoram Liquor(Prohibition & Control) Act, 2014 (Act No. 8 of 2014) was enforced and under this Act, Liquor could be sold to any licenced holder against their monthly quota. (Any person who attains 21 years could apply for a licence.)


Later, The Mizoram Liquor(Prohibition) Act, 2019 was passed in the Assembly on 20th March, 2019. It came into force from 28th May, 2019. 




Commissionerate of Excise & Narcotics, Aizawl was the headquarters of Excise & Narcotics Department.


Under Commissionerate there are Prosecution Branch and Anti-Narcotic Squad.


District Offices are administered from Commissionerate, Aizawl.


Excise & Narcotics Department is stationed at 8 districts out of 11.


District office are headed by Assistant Commissioner of Excise & Narcotics


Assistant Commissioner of Excise & Narcotics, Siaha administered the erstwhile Saiha District, excluding Lawngtlai district. Lawngtlai district is administered from Lunglei District.


There are 9 Excise & Narcotics Stations and 1 outpost.

(1) Aizawl Stations

(2) Lunglei Stations

(3) Saiha Stations

(4) Champhai Stations

(5) Kolasib Stations

(6) Serchhip Stations

(7) Mamit Stations

(8) Vairengte Stations

(9) Lawngtlai Stations

(10) Rangvamual Outpost


There is Assistant Commissioner of Excise & Narcotics (Prosecution Branch), at Aizawl

Anti Narcotics Squad was a special Branch to combat Illicit Drugs and its relatives







Excise Department chanchin tlangpui:


India ram State tinah Excise Department hi department upa berte zinga mi a ni a. Amaherawhchu, Mizoram-ah hi chuan kan hmelhriat har hle thung. Assam State chhunga District pakhat kan nih lai khan Assam Excise Act, 1910 kha hman a nih ve loh avangin Excise mi leh sa pawh an rawn dah ngai lova.


Mizoram Excise Department hi Department upa tak ni lo mahse Department thang duang ve tak a ni a. Mizoram Union Territory kan nih hnu kum khatah Mizoram Excise Act, 1973 chu siam a ni a, 1974 ah Inspector of Excise pakhat lak a ni a, tunah chuan Commissionerate hran neiin alo awm ve ta a. Thawktu (sanctioned post) pawh 633 lai kan awm tawh a ni. Tunah hian post ruak 145 awmin, post hnawhkhah hi 488 kan awm mek a ni.


Mizoram Excise Act, 1973 hman a nih hma chuan Dangerous Drug Act, 1930, Assam Opium Prohibition Act, 1947 leh Assam Ganja and Bhang Prohibition Act, 1958 te hmangin Mizoram Excise chuan hna kan thawk a. Tin, Mizoram-a sipai (Military & Para-Military) te zu in tur atangin chhiah thahnem tak kan la ve thin bawk a ni.


October 10, 1984-ah Mizoram Excise Act, 1973 leh Mizoram Excise Rule 1983 te chu hman a lo ni ta a. Hei hi Mizoram-a phalna nei lova zu sak, zawrh, etc. khap emaw zu zawrh phal theihna dan hman hmasak ber a ni. Tin, 1985-ah ruihhlo khuahkhirh leh khapna dan, Narcotic Drugs and Psychotropic Substances Act 1985 chu kan hmang a. He danin a huam si loh damdawi hmansual thin dang khuahkhirh leh khap nan Assam Drug (Control) Act 1950 chu September 6, 1995 atangin kan hmang leh ta bawk a.


Mizoram Excise Act, 1973 chu tha tawk lova hriat anih avangin dan thar Mizoram Excise Act 1992 siam a ni leh a. He dan hi hman a nih hmain Sawrkar-in zu khap bur mai chu tha in a hre leh ta zawk a. Tichuan Mizoram Liqour Total Prohibition Act 1995 chu February 20, 1997-ah hman a ni.


Mizoram Excise department hi ruihhlo beihna kawngah a hnarkaitu ber a nih avangin NDPS Act ‘85 kengkawh tur hian Mizoram sorkarin nodal department-ah kum 1992 atang khan a dah a, department hming pawh hi ni 16.10.2006 atang khan “Excise & Narcotics Department” tia thlak a lo ni ta a ni.


Excise & Narcotics Department in kan thawh ber chu MLP Act, 2019; MLPC Act, 2014(now repealed); MLTP Act 1995(now repealed); ME Act 1973; NDPS Act 1985 leh Assam Drugs (Control) Act, 1950 kengkawhin zu leh ruihhlo te doin, Mizoram zu leh ruihhlo atanga fihlim tir tumin theih tawpin beih a ni.. Govt. of Mizoram (Allocation of Business) Rules, 2019 (ninth schedule) chuan kan Department hnathawh hetiang hian min tuk sak a ni:

  • 1. Policy on Excise and Narcotics.

    2. Mizoram Excise Act, 1973 & Rules, 1983.

    3. Matters relating to Narcotic Drugs & Psychotropic Substances Act, 1985.

    4. All matters connected with licensing, distribution and regulation of liquors.

    5. All matters pertaining to Acts and Rules relating to Liquor Prohibition in Mizoram.

    6. Co-operation and coordination with NGO’s on excise and narcotics policy.

    7. The Mizoram Drugs (Controlled Substances) Act, 2016.


Mizoram Excise & Narcotics hian tunah chuan District pariat - Aizawl, Lunglei, Saiha, Serchhip, Champhai, Kolasib, Mamit leh Lawngtlai -ah te Office neiin Aizawl, Mamit leh Lawngtlai tih lo-ah chuan Department building leh quarters nen Assistant Commissioner hovin kan awm a. Heng kan awmna hmunah hian mahni theuh a case buaipui thei turin Prosecution Branch hran court-ah kan nei vek bawk a. Hei bakah hian Vairengte leh Lawngtlai -ah Excise & Narcotics Station pakhat a awm a, Vairngte-ah check-gate pakhat a awm bawk a. Bairabi leh Zokhawthar-ah Station leh check-gate hawn tuma hmalak mek a ni bawk. Rangvamual-ah Outpost 1 hawn mek a ni bawk.


Kan Office zawng zawng hi ralthuam leh biakhlatna (Wireless Radio Communication) nen thuam vek a ni bawk.


Mizoram-ah Zu khap burna Dan (Mizoram Liquor (Prohibition) Act, 2019  (Act No. 8 of 2019)hman a nih avangin Champhai, Hnahlan, Aizawl leh Mizoram hmun danga Wineries lo din tawhte hi tawp vek rih a ni.


Mizoram Liquor (Prohibition) Act, 2019 (Act No. 8 of 2019) chu ni 20th March, 2019 khan Mizoram Legislative Assembly chuan a pass a. May ni 28, 2019 ah he DAN hi hman tan a ni. He dan hnuaia Rules chu a tul dang zelin la siam leh a ni ang.




Excise & Narcotics Department hian sanctioned posts 634 (Zaruk sawmthum pali) kan nei a. August ni 10, 2021 thlenga Department-a thawktu awm zat chu 475 (Zali sawmsarih panga) a ni. Post ruak 159 (Za sawmnga pakua) a awm bawk.



As on 10th August 2021


1Commissioner of Excise & Narcotics110
2Joint Commissioner of Excise & Narcotics220
3Deputy Commissioner of Excise & Narcotics220
4Assistant Commissioner of Excise & Narcotics11101
5Inspector of Excise & Narcotics241410
6Sub-Inspector of Excise & Narcotics53449
7Asst. Sub-Inspector of Excise & Narcotics18117
8Head Excise & Narcotics Constable39381
9Wireless Operator24231
10Excise & Narcotics Constable35026189


1Office Superintendent 110
2Head Assistant / Assistant1064
3Upper Division Clerk1789
4Lower Division Clerk20128
7Group 'D'24231
8Gestetner Operator101





Grand Total634475159

Muster Roll / Non sanctioned post

Comp Oprt. (MR)


4th Grade (MR)

Total MR

Total Excise (with MR employee)



Mizoram sorkar chuan ni 26th June, 2018 khan Excise & Narcotics Department hnuaia post thenkhat hming thlak (redesignation order) a tichhuak a, chung te chu:

 SI. No.

Name of existing Designation


Approved New Designation


Deputy Commissioner of Excise & Narcotics

PB 3+GP Rs. 7600/-

Joint Commissioner of Excise & Narcotics


Assistant Commissioner of Excise & Narcotics

PB 3+GP Rs. 6600/-

Deputy Commissioner of Excise & Narcotics


Superintendent of Excise & Narcotics

PB 3+GP Rs. 5400/-

Assistant Commissioner of Excise & Narcotics